Piekarz jest to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale itp. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno-pomiarową. W trakcie nauki uczeń zdobędzie wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu technologii piekarnictwa, pozna najnowsze receptury piekarnicze. Praktyczna nauka zawodu odbywać się będzie w piekarniach na terenie miasta Siemianowice Śląskie lub w miastach ościennych. Absolwent szkoły po ukończeniu kształcenia w zawodzie piekarz zdobędzie następujące umiejętności:
- przygotowania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
- przeprowadzenia rozrostu oraz wypieku pieczywa
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich
Piekarz podczas trzech lat kształcenia zdobędzie wiadomości i umiejętności w zakresie kwalifikacji T.3 Produkcja wyrobów piekarskich.