Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten w sposób profesjonalny kształcony w naszej szkole pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości.
Podsumowując te umiejętności można stwierdzić, że zapraszamy młodzież do naszej szkoły na stanowisko menadżera gastronomii, który znając wszystkie działy gastronomii i potrafiąc pracować na stanowiskach pracy w tych działach ma wiedzę umożliwiającą mu zarządzanie pracownikami w obiekcie hotelowym lub w firmach cateringowych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć okolicznościowych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zajęcia odbywać się będą w pracowniach gastronomicznych wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilku godzinnych podczas, których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie konsumuje je.
Wszystkie zajęcia praktyczne realizowane są od wielu lat w restauracjach i hotelach na terenie województwa śląskiego. Młodzież podczas praktyk miesięcznych ma możliwość wyjazdu w Beskidy do hoteli, na Mazury lub nad morze. Nadmienić należy, że od wielu lat szkoła prowadzi programy Leonado da Vinci w ramach których organizowane są praktyki zagraniczne dla młodzieży całkowicie finansowane ze środków Unii Europejskiej.
Szkoła organizuje praktyki w kraju i za granicą w hotelach 3, 4 i 5 gwiazdkowych.
Absolwent tego kierunku może podejmować pracę w:
- we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
- na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych
- obiektach zbiorowego żywienia,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
- organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania
Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.