Strona główna Wydarzenia Bezmięsnie i światowo w COGITO!

Bezmięsnie i światowo w COGITO!

714
0

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu (World Vegetarian Day). Święto zostało ustanowione przez Międzynarodową Unię Wegetariańską (International Vegetarian Union – IVU) w 1977 roku New Delhi w Indiach, podczas 24. Światowego Kongresu Wegetariańskiego. Od ponad trzydziestu lat głównym celem tego dnia jest promocja wegetarianizmu.
Każdego roku 1 października na całym świecie wskazywane są korzyści płynące z tego sposobu życia, jakże istotnie wpływającego na nasze własne zdrowie i samopoczucie. Tego dnia odbywają się także liczne wydarzenia promujące wegetarianizm: występy artystyczne, poczęstunki wegetariańskie, marsze, pochody oraz przedstawienia i happeningi.
Do organizacji Światowego Dnia Wegetarianizmu przyłączają się organizacje działające na rzecz ochrony zwierząt i środowiska naturalnego, zdrowego stylu życia oraz osoby, które we własnym zakresie organizują różnorakie przedsięwzięcia promujące wegetarianizm.
W tym roku do imprezy tej przyłączyła się nasza szkoła organizując konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę wegetariańską. W konkursie wzięło udział 26 uczniów w dwuosobowych zespołach. Uczniowie konkurowali w dwóch kategoriach na „Najsmaczniejszą potrawę” oraz „Najefektowniej podaną potrawę”. Młodzież zaprezentowała urozmaicony asortyment potraw wegetariańskich i wykazali się dużym zaangażowaniem i pomysłowością.
Nie obyło się też bez wiedzy teoretycznej. Wykład na temat wegetarianizmu wygłosił Mateusz Trojok, uczeń klasy 3 TK, dla swoich młodszych koleżanek i kolegów z klas pierwszych i drugich.
W kategorii „Najsmaczniejsza potrawa” Jury przyznało miejsca:

  1. Joanna Klim, Ewa Giermak – klasa 4 TO
  2. Aleksandra Wilde, Sandra Kosińska – klasa 3 TO
  3. Ex aequo: Karina Musiał, Ewelina Stępień – klasa 2 TO oraz Anna Strokosz, Karolina Korpok – klasa 2 TO.

W kategorii „Najefektowniej podaną potrawę” zwycięzców w drodze głosowania wyłonili uczniowie naszej szkoły, którzy mieli możliwość podziwiania potraw wystawionych na stole ekspozycyjnym.
Zwycięzcami zostali:
Wojciech Benedykciuk, Patryk Budko – klasa 4 technik organizacji usług gastronomicznych.

Zwycięzcom gratulujemy! Zapraszamy do galerii zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.