Strona główna Wydarzenia Bezmięsnie i światowo w COGITO!

Bezmięsnie i światowo w COGITO!

767
0

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu (World Vegetarian Day). Święto zostało ustanowione przez Międzynarodową Unię Wegetariańską (International Vegetarian Union – IVU) w 1977 roku New Delhi w Indiach, podczas 24. Światowego Kongresu Wegetariańskiego. Od ponad trzydziestu lat głównym celem tego dnia jest promocja wegetarianizmu.
Każdego roku 1 października na całym świecie wskazywane są korzyści płynące z tego sposobu życia, jakże istotnie wpływającego na nasze własne zdrowie i samopoczucie. Tego dnia odbywają się także liczne wydarzenia promujące wegetarianizm: występy artystyczne, poczęstunki wegetariańskie, marsze, pochody oraz przedstawienia i happeningi.
Do organizacji Światowego Dnia Wegetarianizmu przyłączają się organizacje działające na rzecz ochrony zwierząt i środowiska naturalnego, zdrowego stylu życia oraz osoby, które we własnym zakresie organizują różnorakie przedsięwzięcia promujące wegetarianizm.
W tym roku do imprezy tej przyłączyła się nasza szkoła organizując konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę wegetariańską. W konkursie wzięło udział 26 uczniów w dwuosobowych zespołach. Uczniowie konkurowali w dwóch kategoriach na „Najsmaczniejszą potrawę” oraz „Najefektowniej podaną potrawę”. Młodzież zaprezentowała urozmaicony asortyment potraw wegetariańskich i wykazali się dużym zaangażowaniem i pomysłowością.
Nie obyło się też bez wiedzy teoretycznej. Wykład na temat wegetarianizmu wygłosił Mateusz Trojok, uczeń klasy 3 TK, dla swoich młodszych koleżanek i kolegów z klas pierwszych i drugich.
W kategorii „Najsmaczniejsza potrawa” Jury przyznało miejsca:

  1. Joanna Klim, Ewa Giermak – klasa 4 TO
  2. Aleksandra Wilde, Sandra Kosińska – klasa 3 TO
  3. Ex aequo: Karina Musiał, Ewelina Stępień – klasa 2 TO oraz Anna Strokosz, Karolina Korpok – klasa 2 TO.

W kategorii „Najefektowniej podaną potrawę” zwycięzców w drodze głosowania wyłonili uczniowie naszej szkoły, którzy mieli możliwość podziwiania potraw wystawionych na stole ekspozycyjnym.
Zwycięzcami zostali:
Wojciech Benedykciuk, Patryk Budko – klasa 4 technik organizacji usług gastronomicznych.

Zwycięzcom gratulujemy! Zapraszamy do galerii zdjęć.

Poprzedni artykułInfrmatycy z Cogito w „Interaktywnej Szkole Przyszłości”
Następny artykułWybory w COGITO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.