Uczniowie naszej szkoły dostali się do finału prestiżowego ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego „Ale Pasztet”, odbywającego się w ramach Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich. Marcin Chodzidło z klasy IV TK i Rafał Klasik z klasy II TK znaleźli się w elitarnym gronie uzdolnionych uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski m.in. Warszawy, Słupska i Wrocławia. Uczestnicy konkursu popisywali się umiejętnościami przygotowując wykwintne dania z tradycyjnych surowców, takich jak dziczyzna, runo leśne, grzyby. Drużyna ZSP Cogito zaprezentowała wspaniałe dania – roladę z szynki dzika i sandacza w towarzystwie łososia. Potrawy zachwycały oryginalnym wyglądem i smakiem. Dzięki uczestnictwie w prestiżowym konkursie uczniowie naszej szkoły zdobyli cenne doświadczenie zawodowe.