Największa impreza branży gastronomiczno – hotelarskiej w Polsce XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne przeszła już do historii. Nie mogło na niej zabraknąć naszej szkoły. Uczestnicy wycieczki mieli możliwość zasmakowania nowinek technicznych, technologicznych oraz zupełnie nowych produktów i przetworów.
Stoiska wystawiennicze prześcigały się w wystroju i formach prezentacji czy promocji własnych produktów. Możliwość nawiązania kontaktów branżowych była wprost nieograniczona. Młodzież z COGITO miła możliwość obcowania wśród tych największych i najbardziej znanych osobistości branżowych czy firm.
Ideą targów EuroGastro było przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na EuroGastro obecni byli przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy, co stanowiło znakomitą okazją do porównań ofert.
Młodzież zwiedzała cztery sektory tematyczne
- sektor wyposażenia zaplecza kuchennego
- sektor żywności i napojów dla gastronomii
- sektor kawowy
- sektor wyposażenia sal restauracyjnych i barów
Ponadto Przy Targach EuroGastro od strony merytorycznej współpracowali m.in.:
- Fundacja Klub Szefów Kuchni
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
- Europejskie Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości (SCAE)
Obecność na targach tych instytucji była gwarancją powodzenia tego przedsięwzięcia.
Wizyta w Warszawie na targach nie była jedyną atrakcją tego wyjazdu ponieważ późnym popołudniem młodzież wraz z nauczycielami udali się do Muzeum Powstania Warszawskiego gdzie historia, zgromadzone zbiory, atmosfera i bogaty przekaz medialny wprowadziły ich w zupełni inny nastrój oraz skłoniły do przemyśleń i refleksji, podczas tej lekcji muzealnej.
Wyjazd zaliczamy do udanych (zobacz zdjęcia w galerii) i liczymy na to, że w przyszłym roku również będziemy mogli zawitać na kolejne targi, a może nawet już jesienią, bo w przygotowaniu targi hotelarskie.