Strona główna Wydarzenia Przed Dniem Śląskim

Przed Dniem Śląskim

586
0

W dniu 19 listopada 2013 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych „Cogito” odbywały się dwa konkursy w ramach przygotowań do „Dnia Śląskiego”, który odbędzie się 27 listopada 2013r.
Pierwszy konkurs – „Wiedzy o Siemianowicach” skierowany był do uczniów szkół gimnazjalnych . Okazał się on trudnym sprawdzianem dla młodzieży, ale piątka uczniów bardzo dobrze sobie z nim poradziła. Miejsce I zdobyła dwójka uczniów z Gimnazjum nr 3 –Monika Bilska i Mateusz Nowakowski, zdobywając tę sama liczbę punktów. Miejsce II zajęła Agata Jarząbek z Gimnazjum nr 1 w Zespole Szkół Sportowych. Miejsce III również dwójka uczniów z identyczną liczbą punktów –Monika Michalak z Gimnazjum nr 3 oraz Martyna Kurzyca z Gimnazjum nr 1 w Zespole Szkół Sportowych.
Wcześniej odbył się również taki konkurs wiedzowy dla uczniów ZSP „Cogito”. I miejsce zdobył Michał Woźniak z klasy 2TKZ, II miejsce Dominika Krawiec z klasy 1 TKZ i III miejsce Adam Czapiński z klasy 1 TKZ.
Także wczoraj równolegle do konkursu miedzowego na pracowni gastronomicznej odbywał się konkurs na „Najlepszą wodzionkę”. Okazało się, że ta tradycyjna śląska zupa może mieć różne oblicza. Uczniowie niezwykle starannie przygotowali się do tego z pozoru prostego zadania kulinarnego. Składniki wprawdzie były te same, ale efekt zgoła odmienny. Tyle, ilu było uczestników, tyle wariantów wodzionki mogliśmy oceniać.
Do jury zostali zaproszeni gimnazjaliści, którzy wcześniej sami rywalizowali w konkursie wiedzowym. Po ocenie wizualnej i smakowej nadszedł moment prezentacji naszych kucharzy. W kilkuminutowych wystąpieniach usłyszeliśmy m.in. jak się gotuje wodzionke oraz jaka jest jej historia. A to wszystko w gwarze śląskiej!
Zwycięzcą konkursu gastronomicznego został Mateusz Majewski z kl 4 TK. II i III miejsce zajęli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej –Łukasz Tokarz i Adam Walczak z klasy 2K.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.