Strona główna Wydarzenia Z żurem na fali

Z żurem na fali

781
0

Na fali zwycięstw, osiągnięć, zdobywanych trofeów dzięki rzetelnej współpracy nauczycieli i młodzieży rok szkolny w COGITO zbliża się ku końcowi. Był to rok ciężkiej ale i owocnej pracy. Mimo zmęczenia, poprawiania jeszcze ocen „na lepsze” nie mogliśmy się oprzeć wzięciu udziału w corocznym Konkursie Gotowania Żuru.

Park Tradycji w sobotnie popołudnie owiany został zapachem wędzonki, czosnku i zakwasu, bowiem każda z drużyn chciała popisać się jak najlepiej przygotowanym śląskim żurem.

Specjalność regionalna była oceniana przez surowe jury w składzie, którego zobaczyć można było Pana Remigiusza Rączkę promotora śląskich przysmaków.

Wrażeń smakowych z przewagą czosnku bądź zakwasu było co niemiara ale najwięcej było przewspaniałej zabawy która prócz zdrowej rywalizacji drużyn towarzyszyła wszystkim obecnym zebranym przed Parkiem Tradycji.

Nadszedł też czas ocen degustacyjnych. Ze swojej strony gratulujemy wszystkim uczestnikom udziału, kulinarnych umiejętności i zawziętości w corocznych potyczkach i zmaganiach z tą samą potrawą. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku będzie równie dobra zabawa i będzie tak samo smacznie. A w tym? Cóż, COGITO wygrało i to nie po raz pierwszy! Może rzeczywiście dobrze kształcimy naszą siemianowicką młodzież umożliwiając im pracę w regionie, kraju i za granicą.

Dziękujemy za przepyszną rywalizację i do następnego żuru!