20 listopada 2014 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny organizowany przez Remigiusza Rączkę ,,IV Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku’’ pod hasłem: ,,Wariacje z pstrągiem’’.
W konkursie wzięli udział uczniowie klas o profilu gastronomicznym technikum i szkół zawodowych. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO reprezentowały uczennice klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych: Magdalena Krupa i Klaudia Piech. Konkurs ten był skierowany dla uczniów szkół nie tylko z województwa śląskiego, ale także do szkół gastronomicznych z całego kraju, a nawet z zagranicy.
Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań z pstrąga w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. Celem Konkursu była promocja wśród młodzieży szkół gastronomicznych polskich tradycji kulinarnych. W 90 minut każda załoga musiała przygotować stanowisko, sporządzić konkursowe potrawy i uporządkować swoje miejsce pracy. Ocenie podlegały: smak, dobór składników, wygląd i aranżacja, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy, czystość pracy.
Wszystkie drużyny biorące udział w konkursie otrzymały pamiątkowe dyplomy i drobne upominki.