„Kluska śląska inaczej i kompot” to hasło tegorocznej VIII Edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Młodzi Gotują 2015”. Konkurs odbył się 21 maja 2015r., a jego organizatorem był Zespół Szkół Ekonomicznych im. Karola Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej. Potyczki kulinarne stoczyło 14 zespołów z całego województwa śląskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II TZ: Angelika Łukomska i Paulina Strzelczyk. Zadaniem uczestników konkursu było rozwiązanie testu, ugotowanie trzech porcji klusek śląskich z dodatkami i kompotu. Wykonane potrawy należało zaprezentować członkom komisji. Głównym jurorem był pan Adrian Feliks z Top Chef Polska. Angelika i Paulina przygotowały „Kluski śląskie z bazyliowym pesto i paprykową salsą” oraz „kompot z mango z nutą mięty” czym zapracowały na wyróżnienie w tym prestiżowym konkursie. Ponadto Paulina Strzelczyk zdobyła najwyższą ilość punktów z testu teoretycznego wyprzedzając 27 uczestników. Angelice i Paulinie gratulujemy kulinarnego sukcesu!