Mimo, że koniec roku szkolnego za pasem w COGITO nikt nie zwalnia tempa. Fala egzaminów maturalnych i nowych zawodów nie zniechęciła wspaniałej młodzieży z Cogito do wzięcia udziału w imprezach w miniony weekend. W czasie, gdy jedna ekipa gastronomiczna obsługiwała Rodzinny Festyn w Przedszkolu nr 20 w piątek, to kolejne pakowały się już do zmagań konkursowych na najsmaczniejszy żur. Trzeba przypomnieć, że tradycja gotowania żuru w COGITO istnieje od wielu, wielu lat i często gości on na stołach podczas organizowanych przez nas imprez. Ponadto dwukrotnie stawaliśmy na podium zdobywając zaszczytne pierwsze miejsce. W tym roku nie było wcale gorzej, ponieważ zdobyliśmy 2 miejsce dzięki drużynie reprezentowanej przez Sylwię Kubat i Paulinę Strzelczyk z kl. II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Miejsc na podium nie jest wiele, a że chętnych do udziału z COGITO jest wielu to do konkursu zgłosiła się się prywatna ekipa z COGITO, która zdobyła 3 miejsce.
W budynku Parku Tradycji też starliśmy się pokazać, że tradycja to nie tylko wspomnienie z łezką w oku, ale realne działania i wszystkim tym, którzy preferują kupowanie tzw. ”domowego makaronu” udowadnialiśmy, że to nie taka straszna robota. Na zachętę młodzież COGITO rozdała blisko sto paczek makronu przygotowanego specjalnie na tę okazję. Każda z paczuszek miała przytwierdzoną recepturę wykonania w gwarze śląskiej. Stoisko pod dumna nazwą „JODŁO” reprezentowała młodzież kierunku kelner i technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Karolina Jasik, Iwona Dwojakowska, Zbigniew Świerkot, Dawid Kostrzewski.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nasze stoisko, wymieniali uwagi, dopingowali, a nawet byli chętni do „kulania ciasta” i „kronio nudli”. Wszystko to możecie obejrzeć w naszej galerii.
Gorące podziękowania kierujemy również na ręce organizatorów za zaproszenie nas do wspólnego świętowania. Do zobaczenia za rok!