Strona główna Konkursy Cogito w czołówce „Młodzi gotują 2016”

Cogito w czołówce „Młodzi gotują 2016”

913
0

24 maja 2016 r. uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych „Cogito” brały udział w IX edycji konkursu gastronomicznego „Młodzi gotują 2016”, który odbył się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej. W konkursie, organizowanym pod patronatem Kuratorium Oświaty w Katowicach i Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza, uczestniczyli reprezentanci 17 szkół, w tym również uczniowie z Włoch i Czech. W tegorocznej edycji, zorganizowanej pod hasłem „Makaron ręcznie robiony – z dowolnymi dodatkami” brały udział dwie uczennice ZSP „Cogito”: Paulina Strzelczyk i Angelika Łukomska z klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Konkurs składał się z 2 etapów: teoretycznego – testu składającego się z zagadnień dotyczących tematyki konkursu oraz praktycznego, który polegał na przygotowaniu 3 porcji potraw z makaronu ręcznie robionego z dowolnym sosem w czasie 180 minut. Uczennice „Cogito” przygotowały wyśmienity czekoladowy makaron z leśnymi owocami, lodami i sosem waniliowym. Jury, składające się z przedstawicieli pracodawców reprezentujących branżę gastronomiczną, szefów kuchni i blogerów kulinarnych z portalu nawidelcu.pl, przewodniczył Adrian Feliks z „Top Chef Polska” Cieszymy się, że pomimo dużej konkurencji jury doceniło umiejętności i pomysłowość uczniów naszej szkoły i przyznało ZSP „Cogito” wyróżnienie za „twórcze podejście do potrawy”. Mamy nadzieję, że również w następnych latach uczniowie „Cogito” będą odnosić kolejne sukcesy.

[juicebox gallery_id=”18″]