„Cogito” na XXXIV Dniach Siemianowic Śląskich
Jak co roku młodzież i nauczyciele ZSP „Cogito” aktywnie włączyli się w obchody Dni Siemianowic Śląskich. Już w piątek w Muzeum Miejskim zaprezentowano artykuł „Jest taka szkoła na Hugo- wczoraj i dziś”, którego autorkami są dyr. Danuta Kopyczok i mgr Sylwia Gralikowska. Ten ciekawy artykuł zawierający wiele ważnych informacji a także interesujących anegdot na temat ZSP „Cogito” został opublikowany w Roczniku Muzealnym.
W sobotę nasi uczniowie pod kierunkiem mgr Rafała Podleckiego uczestniczyli w Światowym Konkursie Gotowania Żuru. Przedstawiciele klasy 3 TZ przygotowali niezwykle pyszne danie, którym częstowali licznie zgromadzonych mieszkańców miasta. Degustatorzy wspaniałego żurku z uznaniem chwalili wysokie umiejętności kulinarne uczniów naszej szkoły. Reprezentanci klas 2 TTZ i 1 THT brali udział w turystycznej obsłudze Szlaku Zabytków Techniki – Industriady. Przygotowani przez mgr Ewę Habrajską uczniowie grup turystycznych w strojach stylizowanych na historyczne z aktorskim zacięciem prezentowali zwiedzającym dzieje przedstawicieli przemysłowej rodziny Rheiubaben. Z kolei uczniowie grup gastronomicznych z klas 2 TTZ i 3 TKZ pod opieką mgr Heleny Kruszeckiej zorganizowali cieszący się niezwykłym zainteresowaniem dzieci najlepszy w regionie Master Chef Junior. Mali siemianowiczanie z ogromnym zapałem uczestniczyli w pieczeniu ciasteczek, gotowaniu klusek śląskich i makaronu.
Tak więc tegoroczny udział ZSP „Cogito” w XXXIV Dniach Siemianowic Śląskich był niezwykle udany i spotkał się z uznaniem mieszkańców miasta.
[juicebox gallery_id=”34″]