II Mistrzostwa Młodych Kucharzy i Kelnerów za nami. Zmagania w dyscyplinach kelnerskich tyle trudne co ciekawe. Stowarzyszenie Kelnerów Polskich postwiło w tym roku na serwisy znane w literaturze ale rzadko wykorzystywane w obecnej gastronomi, a co za tym idzie zapomniane, nie ćwiczone lub mało doskonalone. Już same zadania mające wyłonić finałową trójkę były dla wielu uczestników nie lada wyczynem, a na pewno sporym zaskoczeniem. W pierwszej rundzie, która odbyła się w pracowni obsługi konsumenta w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, każdy z kelnerów na profesjonalnym stanowisku baristycznym musiał wykonać 4 kawy cappuccino. Następne rundy zostały rozegrane w restauracji Leśna Perłą gdzie należało podać tort gościom metodą półfrancuską, wyserwować zupę z kubka również metodą półfrancuską oraz przeprowadzić dekantację wina czerwonego. Pomimo tak trudnych wyzwań naszej reprezentantce Agnieszce Rubaj z klasy 4 TKZ udało się zakwalifikować do ścisłego finału w którym zajęła zaszczytne II miejsce. Zadaniem uczestników w finale było filetowanie gotowanego pstrąga na czas. Warto było to zobaczyć ponieważ bardzo mało restauracji posiada w ofercie ten serwis i niewielu kelnerów potrafi to sprawnie i profesjonalnie wykonać. Przypominamy, ze trzeci rok z rzędu nasza reprezentantka zajmowała najwyższe miejsca. Jeden raz pierwsze i dwukrotnie drugie. Gratulujemy!
Już dziś szukamy następczynię tego kilkuletniego sukcesu!!!
[juicebox gallery_id=”29″]