4 czerwca w Katowicach odbyła się IX edycja Festiwalu Śląskie Smaki, w którym amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych z całego województwa walczyli o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę Złotego Durszlaka. Rywalizacja była niezwykle zacięta, dlatego z dumą możemy poinformować, że reprezentanci Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych „Cogito” z Siemianowic Śląskich zdobyli drugie miejsce w kategorii szkół gastronomicznych. Daria Szary i Dawid Kostrzewski z klas trzecich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali hekele na musie ogórkowym, duet zup z oberiby i bani, schab po sztygarsku podany z szałotem śląskim. Zachwycili nie tylko profesjonalnymi umiejętnościami, ale także znajomością tradycyjnej kuchni śląskiej i potrzebną w sztuce kulinarnej kreatywnością. Wsparcia merytorycznego reprezentantom „Cogito” udzieliła Aleksandra Duda.