To już czwarta odsłona kuchni molekularnej w Cogito. Tym razem w ponad trzygodzinnym pokazie najlepszego kucharza wśród „naukowców”,członka elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownika Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, Łukasza Konika uczestniczyli uczniowie klas pierwszych i drugich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, kucharz, cukiernik oraz organizacji reklamy . Razem z „mistrzem smaku” uczniowie naszej szkoły poznali tajniki molekularnego gotowania oraz zaprezentowali swoje umiejętności . Kuchnia z wykorzystaniem ciekłego azotu, suchego lodu i naturalnych składników otwiera zupełnie nowe możliwości sporządzania potraw. Uczniowie zobaczyli jak ugotować coś oryginalnego, smacznego i zdrowego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych. Kuchnia molekularna to kuchnia lekka, oryginalna zachwycająca czystym smakiem i zachowanymi właściwościami odżywczymi przypominająca bardziej laboratorium niż tradycyjne gotowanie. Następne spotkania z kuchnią molekularną już za rok.