Uczniowie klas 2 TZ, 3TH i 3TTZ uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Kuchnie świata”. Ich zadaniem było przygotowanie potraw kuchni włoskiej, tajskiej, gruzińskiej i meksykańskiej. Uczestnicy warsztatów, którzy poznawali kuchnię włoską przygotowali risotto i tagliatelle z cukinii z pesto oraz ciasteczka cantucci. Kuchnia gruzińska reprezentowana była przez chaczapuri czyli placki z nadzieniem serowym a meksykańska przez tacos z kurczakiem. Uczniowie zajmujący się kuchnią tajską gotowali zupę tom kha gai oraz krewetki w sosie curry. Zajęcia przebiegały w miłej atmosferze, ich uczestnicy zaangażowali się w pracę, wykorzystując i doskonaląc zdobyte wcześniej umiejętności i zyskując nowe doświadczenia. Już po 2 godzinach smakowite i kolorowe potrawy mogły trafić na stół.
Warsztaty prowadzone były przez panią Justynę Bajgrowicz-Biegun – pasjonatkę gotowania i wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, która prowadzi również bloga kulinarnego www.pasjo-natka.pl
Dzięki zajęciom w profesjonalnie wyposażonej pracowni uczniowie kierunku gastronomicznego mogli utwierdzić się w przekonaniu, że dobrze wybrali zawód a przedstawiciele hotelarstwa i turystyki dowiedzieli się, że gotowanie może być wspaniałą przygodą.