Strona główna Wydarzenia Cogito i kuchnie świata w SWSM

Cogito i kuchnie świata w SWSM

974
0

Uczniowie klas 2 TZ, 3TH i 3TTZ uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Kuchnie świata”. Ich zadaniem było przygotowanie potraw kuchni włoskiej, tajskiej, gruzińskiej i meksykańskiej. Uczestnicy warsztatów, którzy poznawali kuchnię włoską przygotowali risotto i tagliatelle z cukinii z pesto oraz ciasteczka cantucci. Kuchnia gruzińska reprezentowana była przez chaczapuri czyli placki z nadzieniem serowym a meksykańska przez tacos z kurczakiem. Uczniowie zajmujący się kuchnią tajską gotowali zupę tom kha gai oraz krewetki w sosie curry. Zajęcia przebiegały w miłej atmosferze, ich uczestnicy zaangażowali się w pracę, wykorzystując i doskonaląc zdobyte wcześniej umiejętności i zyskując nowe doświadczenia. Już po 2 godzinach smakowite i kolorowe potrawy mogły trafić na stół.

Warsztaty prowadzone były przez panią Justynę Bajgrowicz-Biegun – pasjonatkę gotowania i wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, która prowadzi również bloga kulinarnego www.pasjo-natka.pl

Dzięki zajęciom w profesjonalnie wyposażonej pracowni uczniowie kierunku gastronomicznego mogli utwierdzić się w przekonaniu, że dobrze wybrali zawód a przedstawiciele hotelarstwa i turystyki dowiedzieli się, że gotowanie może być wspaniałą przygodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.