Współpraca ze Śląską Wyższą Szkołą Medyczną w Katowicach nabrała niesamowitego rozpędu. Mimo, że innowacja pedagogiczna dotyczy naboru na nowy rok szkolny to już dziś młodzież korzysta z zajęć dietetycznych prowadzonych w COGITO od trzech tygodni oraz uczestniczy w innych formach zajęciowych poza szkołą i na Uczelni. W ramach współpracy pomiędzy ZSP „COGITO”, a Śląską Wyższą Szkołą Medyczną w Katowicach uczniowie spędzili dzień na uczelni biorąc udział w zajęciach ze studentami.
Uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Kuchnia molekularna w praktyce”, wykładach i zajęciach z kosmetologii.
W czasie warsztatów kulinarnych uczniowie zobaczyli jak przygotować coś oryginalnego, smacznego i zdrowego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych. Dzięki pokazom i niezwykłym smakom można rozszerzyć i uatrakcyjnić menu, a przede wszystkim wzbogacić doznania wizualne i smakowe. Uczniowie poznali recepturę kawioru o smaku buraka, miętowego makaronu czy „parujących” drinków.
Na zajęciach z kosmetologii brali udział w zabiegach kosmetycznych poświęconych mikrodermabrazji, peelingom chemicznym i mechanicznym. Pełny relaks podczas zajęć zapewniły maseczki na twarz i dłonie, a także zabiegi z parafiną. Uczniowie z COGITO analizowali skład ciała i mogli skorzystać z porad dietetycznych, poznawali najnowsze trendy w doborze makijażu. Pod okiem profesjonalnego wizażysty ćwiczyli techniki i dobierali kolory stosowane w makijażu, dostosowane indywidualnie do typu urody, zgodne z najnowszymi trendami.