Corocznie 15 marca swoje święto obchodzą cukiernicy i piekarze. W tym dniu przypada wspomnienie ich patrona św. Klemensa, który po wstąpieniu do klasztoru wypiekał chleb dla braci zakonnych i opiekował się klasztorną piekarnią.
To dzięki ich pracy codziennie możemy zaopatrzyć się w świeży chleb i pachnące wypieki.
Obecnie ciągle poszukiwani są nowi pracownicy w tych zawodach, dlatego w Zespole Szkół COGITO kształcimy adeptów cukiernictwa i piekarnictwa w Branżowej Szkole I stopnia.
Nasi przyszli piekarze i cukiernicy w dniu ich święta zaprezentowali społeczności szkolnej swoje wypieki z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych tj. mazurki, baranki i inne słodkości, a w całej szkole rozchodził się wspaniały zapach pieczonego ciasta przywołujący domową atmosferę.
Wszystkich chętnych do pracy w zawodach: piekarz, cukiernik oraz masarz i wędliniarz zapraszamy do Szkoły Branżowej I stopnia w Zespole Szkół COGITO ul. Matejki 5.
Wszystkim piekarzom i cukiernikom składamy serdeczne życzenia pomyślności, wytrwałości w trudnych dla rzemiosła czasach, a przede wszystkim pomysłów na ciągły rozwój.
Barbara Patyk-Płuciennik
Renata Olszak-Flak