W dniach 23 – 25 kwietnia w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Organizatorami Turnieju był Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.
Turniej objęty był honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty i Prezydenta Miasta Zabrze.
W Turnieju wzięło udział 14 finalistów eliminacji wojewódzkich z całego kraju. Nasza uczennica Sandra Jagła z klasy III kucharz zajęła I miejsce pokonując uczniów m.in. z Warszawy, Krakowa, Wrocławia….
Tematem przewodnim były „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, podczas której uczestnicy rozwiązywali test składający się z 30 pytań oraz praktycznej, której zadaniem było sporządzenie zakąski wegetariańskiej oraz dania zasadniczego z mięsem drobiowym. Ocenie podlegała pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, poprawność wykonania dodatków skrobiowych i witaminowych, ekspedycja potraw oraz higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań .Sandra zachwyciła jury zakąską wegetariańską, którą był pasztet z soczewicy z sosem miętowym oraz daniem zasadniczym składającym się z kaczki sous-vide, grzybowej kaszy z aromatycznymi sosami i wytrawnej gruszki.
Ponieważ Turniej został zamieszczony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy, laureaci zostali zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie otrzymując z części pisemnej wynik 100 %.
Do konkursu nasza zwyciężczyni przygotowywała się pod opieką p. mgr inż. Renaty Olszak-Flak