„ Budyń na słono lub słodko” to hasło tegorocznej XI Edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Młodzi Gotują 2018”. Konkurs objęty honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty oraz Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza odbył się 24 maja 2018r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Karola Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej. Potyczki kulinarne stoczyło 12 zespołów z województwa śląskiego i małopolskiego m.in. Wodzisławia Śląskiego, Ornontowic, Będzina Tarnowskich Gór, Tychów, Bochni i innych. ZS „Cogito” reprezentowały uczennice klasy II TZ : Weronika Grzechacz i Jessica Wojtyś. Zadaniem uczestników konkursu było rozwiązanie testu obejmujących 30 pytań z technologii gastronomicznej oraz przygotowanie trzech porcji budyniu według własnego pomysłu. Wykonane potrawy należało zaprezentować członkom komisji. Głównym jurorem był pan Adrian Feliks z Top Chef Polska. Weronika i Jessica przygotowały „ Budyń z sera z leśnymi owocami, sos karmelowy i miętowe wiśnie” zdobywając III miejsce w tym prestiżowym konkursie. Do konkursu uczennice przygotowywały się pod opieką p. Renaty Olszak-Flak.