28 marca 2019 r. w naszej szkole odbyły się zajęcia edukacyjne pt.: „Alternatywny deser” i „Zamień fast-food na fit-food”. W warsztatach wzięli udział uczniowie z 2 klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia miały charakter projektów edukacyjnych i realizowane były przez studentów 3 roku Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Każdy projekt podzielony był na dwie części: teoretyczną – opartą o prelekcję i prezentację multimedialną oraz praktyczną – realizowaną poprzez wspólne przygotowywanie potraw. Celem zajęć teoretycznych było przekazanie wiedzy na temat składu potraw typu fast-food oraz potrzeb żywieniowych osób chorych na cukrzycę, celiakię i wegan. Idea części praktycznej dotyczyła natomiast zwiększenia umiejętności modyfikacji przepisów pod kątem zastosowania zamienników cukru, glutenu, białek zwierzęcych itp. oraz eliminacji niezdrowych tłuszczów i wzmacniaczy smaku. Projekty zakończone były ewaluacją nabytej w trakcie zajęć wiedzy uczniów oraz degustacją.