2 kwietnia po raz kolejny gotowaliśmy wspólnie ze studentami Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W warsztatach uczestniczyli uczniowie 1 klasy technik żywienia i usług gastronomicznych oraz studenci 3 roku Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Tematy zajęć o charakterze projektów edukacyjnych „Fit impreza” oraz „Alternatywy 4, czyli najpopularniejsze alergeny XXI wieku i ich zamienniki” wzbudziły duże zainteresowanie. Pierwszy projekt miał na celu edukację pod kątem przygotowania zdrowych przekąsek oraz uświadamianie skutków zdrowotnych złego odżywiania. Celem drugiego projektu było przekazanie wiedzy na temat głównych alergenów pokarmowych i zwiększenia świadomości odnośnie zamienników produktów alergizujących a także praktyczne wykorzystywanie wiedzy na temat alergii pokarmowych w gastronomii. Każdy projekt podzielony był na dwie części: teoretyczną – opartą o prelekcję i prezentację multimedialną oraz praktyczną – polegającą na wspólnym przygotowywaniu potraw. Projekty zakończone były ewaluacją nabytej w trakcie zajęć wiedzy uczniów oraz degustacją.