- Sukcesy i osiągnięcia edukacyjne
1) Uczennica 4 klasy Martyna Troncik zakwalifikowała się do etapu centralnego VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce.
2) Uczeń 3 klasy szkoły zawodowej Adrian Guśtak zakwalifikował się do finału Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
3) Uczennica o najwyższej średniej 5,4 Dominika Garbarczyk uzyskuje Stypendium Prezesa Rady Ministrów, 4 uczennice z średnią ocen powyżej 5,11 otrzymują Stypendium Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie.
4) Zdobycie drugiego miejsca w Wojewódzkim Konkursie Wiedzy Marki Turystycznej – organizatorem jest Górnośląska Wyższa Handlowa w Katowicach.
5) Zwycięstwo drużynowe w Miejskim Turnieju Piłki Siatkowej.
6) W ramach Tygodnia Edukacji Globalnej udział w kolejnej edycji Gry Miejskiej Fair Train dotyczącej zrównoważonego rozwoju.
7) We współpracy z Towarzystwem Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich organizacja Wojewódzkiego Konkursu Recytatorskiego „2018 Rok Zbigniewa Herberta” – udział 25 szkół z województwa śląskiego.
8) Włączenie się do obchodów Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka w ramach którego odbył się Maraton Pisania Listów w obronie kobiet, których prawa są łamane – relacja z imprez w aktualnościach TVP.
9) Organizacja sesji popularno-naukowej „Jak wzmocnić mózg. Dieta dla ucznia”.
10) Uroczyste otwarcie Zmodernizowanej Sali Gimnastycznej.
11) Organizacja Dnia Śląskiego.
12) Organizacja Międzyszkolnego Konkursu Krojenia Cebuli.
13) Udział w Miejskich Targach Edukacyjnych – prowadzenie spotkania.
14) Wyjazd na światowe Targi Turystyczne do Berlina.
15) Organizacja zajęć z animacji czasu wolnego.
16) Udział w programie „Rączka Gotuje”.
17) Laureat w III Międzyszkolnym Konkursie na Najlepsze Tłumaczenie Wiersza Zbigniewa Herberta na Język Angielski.
- Realizowane programy europejskie:
1) Projekt „Lepszy start w przyszłość” – rozwój kompetencji kluczowych niezbędnych na rynku pracy. Celem projektu jest poprawa efektywności kształcenia ogólnego, wyrównanie szans edukacyjnych uczniów. Uczniowie biorą udział w zajęciach dodatkowych z matematyki, języka angielskiego, języka niemieckiego, chemii, fizyki, doradztwa zawodowego, autoprezentacji. Dokształcanie nauczycieli z zakresu pracy z uczniem o indywidualnych potrzebach edukacyjnych. Udział uczniów w stażach zawodowych.
2) W ramach programu Erazmus+ realizacja projektu „Europejska wymiana doświadczeń” – pozyskanie 500 tysięcy złotych na udział młodzieży w zagranicznych praktykach zawodowych.
3) Złożenie wniosku „W drodze do europejskiej kariery zawodowej” w Narodowej Agencji Programu Erazmus+ na kwotę 177 tysięcy Euro. Możliwość wyjazdu 5 grup młodzieży na miesięczne praktyki zawodowe do Anglii i 2 grup nauczycieli na szkolenia zawodowo- językowe.
4) W ramach programu „Wzmocnienie szkolnictwa zawodowego – modernizacja 3 pracowni: cukierniczej, reklamy oraz językowej.
- Realizacja innych projektów edukacyjnych:
1) „Zainwestuj w swoją przyszłość” – współpraca z Uniwersytetem Śląskim i Wyższą Szkołą Techniczną, udział w 30 godzinnych warsztatach projektowania graficznego oraz w stażach zawodowych w TUP.
2) Opracowanie we współpracy z GWSP strategii współpracy z otoczeniem społeczno- gospodarczym ZS Cogito do roku 20130.
3) Udział w projekcie „Wolność Czytania w Żywej Bibliotece” – promowanie tolerancji wobec różnorodności.
4) Udział w programie ”Globalnie w bibliotece”.
5) Prowadzenie programu Szkoła Przyjazna dla Sprawiedliwego Handlu – podejmowanie szeregu działań w celu uzyskania przez szkołę certyfikatu.
6) Zajęcia warsztatowe ŚWSM Planowanie żywienia z wykorzystaniem programu Aliant.
7) Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego zorganizował cykl warsztatów: Alternatywny deser, Zamień fast food na fit food, Fit impreza, Alternatywy IV – czyli najpopularniejsze alergeny XXI w i ich zamienniki.
8) Polska Izba Hotelarstwa wybrała naszą szkołę jako jedną z 14 szkół w Polsce do przeprowadzenia pilotażu modelu praktycznej nauki zawodu – Technik Hotelarstwa.
- Współpraca z uczelniami wyższymi i środowiskiem lokalnym.
1) Współpraca z uczelniami wyższymi: WSB, WSH, WST, GWSP, ŚlUM, ŚWSM, UŚl przy realizacji wspólnych projektów, seminariów, konkursów.
2) Współpraca z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach – udział w konkursach, turniejach zawodowych, obsługa Gali Izby Rzemieślniczej w Zabrzu.
3) Współpraca z Uniwersytetem III Wieku – organizacja warsztatów kulinarnych.
4) Współpraca ze szkołami imienia Zbigniewa Herberta.
5) Współpraca ze Świetlicą Środowiskową – organizacja warsztatów, zabaw i spotkań świątecznych dla dzieci.
6) Współpraca z Zespołem Przedszkolnym nr 1 – realizacja projektu Zdrowe Przedszkole.
7) Współpraca ze Szkołą Podstawową nr 6 – organizacja Warsztatów Zdrowego Żywienia.
8) Wyróżnienie działalności szkoły przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.
9) Podpisanie porozumienia o współpracy z Wyższą Szkołą Techniczną w Katowicach.
Ponadto, 240 uczniów szkoły skorzystało z szerokiej oferty certyfikowanych kursów zawodowych np. kurs prawa jazdy, barmana, baristy, obsługi turystycznej, programów biurowych, obsługi kas fiskalnych, administratora baz danych, ECDL.
Jednocześnie 120 uczniów brało udział w stażach zawodowych w branży hotelarsko-gastronomicznej.
Wee współpracy z Fundacją Wolne Miejsce ponad 50 uczniów i 5 nauczycieli pomagało w przygotowaniu wigilii i śniadania wielkanocnego dla 3000 osób samotnych i ubogich.