Dlatego właśnie ZSP „Cogito” od kilku lat realizuje program Leonardo da Vinci, którego celem jest doskonalenie zawodowych i językowych umiejętności uczniów. Podczas czterotygodniowych praktyk, młodzież pod okiem najlepszych fachowców doskonali swoje zawodowe umiejętności w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa, zdobywa nowe kompetencje odpowiadające najwyższym europejskim standardom.
Dzięki codziennym kontaktom z europejskimi pracodawcami, a także z turystami z całego świata, uczniowie stają się bardziej otwarci, odpowiedzialni i sprawni w posługiwaniu językami obcymi.
Trzeba podkreślić, że korzyści płynące z realizacji projektu są duże. Pracodawcy podkreślają pracowitość, rzetelność i świetne przygotowanie polskiej młodzieży. Nasi uczniowie dzięki odbytej praktyce, zdobytym i doskonalonym umiejętnościom, potwierdzonym certyfikatem Europass Mobility, stają się poszukiwanymi i atrakcyjnymi pracownikami na krajowym rynku pracy.
Absolwenci „Cogito” nie mają problemów w znalezieniu dobrze płatnej pracy w swoim zawodzie a do Dyrekcji Szkoły coraz częściej zgłaszają się właściciele hoteli i restauracji poszukujący pracowników, którzy będą potrafili obsługiwać klientów zgodnie z najwyższymi europejskimi standardami.
PROJEKTY ZAKOŃCZONE
Międzynarodowa praktyka hotelarska dla uczniów.
Okres realizacji: 2003r.
Kraj docelowy: Niemcy
Koordynator: mgr Alicja Kopeć
Europejski Staż Hotelarsko- Gastronomiczny
Okres realizacji: 2005-2006r.
Ilość uczestników: 45 osób
Kraj docelowy: Niemcy
Koordynator: mgr Joanna Paź
mgr Sabina Beslapowicz
„W drodze do Europy po nowe doświadczenia i kompetencje w specjalności Hotelarz i Gastronom.”
Okres realizacji: 2006-2008r.
Ilość uczestników: 45 osób
Kraj docelowy: Niemcy
Koordynator: mgr Sabina Beslapowicz
mgr Anna Musiał
„Ku nowym doświadczeniom”
Okres realizacji: 2010-2011r.
Ilość uczestników: 20 osób
Kraj docelowy: Niemcy
Koordynator: mgr Joanna Paź
mgr Sabina Beslapowicz