Projekt systemowy „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” jest realizowany w obszarze edukacji w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Priorytet III
„Europa naszym domem”
Okres realizacji: 2014-2015 r.
Kraj docelowy: Wielka Brytania
Koordynator:
mgr Sabina Królikowska
mgr Joanna Kleczka
Terminy wyjazdów:
- Październik 2014 (3TKZ)
- Listopad 2014 (3TIR, 3 TZ)
Dokumenty do pobrania:
![]() |
![]() |
![]() |
Głównymi celami projektu są:
- promowanie młodych pracowników na europejskim rynku pracy
- zdobycie doświadczeń i kwalifikacji zawodowych za granicą
- poszerzenie kompetencji językowych z naciskiem na terminologię fachową
- poznanie tradycji, kultury i obyczajów kraju instytucji przyjmującej
- kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych
- zdobycie certyfikatu EUROPASS MOBILITY
Rezultatem takiego stażu jest uzyskanie przez beneficjentów nowych kwalifikacji zawodowych, nabycie umiejętności z zakresu serwowania potraw przy gościu oraz sporządzenia nowo poznanych potraw według receptur regionalnych, organizacji przyjęć okolicznościowych oraz konferencji i bankietów. Na podkreślenie zasługuje szczególnie możliwość poszerzania przez beneficjentów znajomości języka obcego, języka stosowanego bezpośrednio na stanowisku pracy i w rozmowie z potencjalnym gościem zakładu hotelarsko-gastronomicznego.
Praktyka w warunkach najwyższych standardów europejskich wpłynie na wzrost kwalifikacji i podniesie poziom świadczonych w przyszłości, w Polsce usług. Doświadczenie to jest silną motywacją do pogłębiania i poszerzania zdobytej wiedzy.