Czas kształcenia – 4 lata.
Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz zdobywają wiedzę w zakresie:
- przedmiotów ogólnokształcących: (język polski, język angielski, II język obcy do wyboru niemiecki, francuski lub rosyjski, historia, wiedza o społeczeństwie, wiedza o kulturze, matematyka, fizyka, chemia, biologia, geografia, podstawy przedsiębiorczości, technologia informacyjna, wychowanie fizyczne, przysposobienie obronne, religia lub etyka),
- przedmiotów zawodowych: (podstawy żywienia człowieka, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwo i higiena pracy, organizacja i ekonomika gastronomii, język obcy zawodowy – do wyboru, pracownia gastronomiczna),
- praktyk zawodowych: (4 tygodnie w III klasie, zajęć realizowanych w renomowanych zakładach gastronomicznych z możliwością wyjazdów zagranicznych oraz 1 dzień w tygodniu w klasie II, III i IV zajęć praktycznych odbywających się w wybranych zakładach gastronomicznych).
Dobry kucharz niewątpliwie jest artystą. Ale sam talent i twórcza inwencja to nie wszystko. Każdy kuchmistrz przyzna, że u podstaw sukcesu leży również solidna wiedza z zakresu gastronomii.
Technikum w zawodzie kucharz umożliwia zdobycie wiedzy niezbędnej do realizacji następujących zadań zawodowych:
- sporządzanie potraw, napojów i półproduktów kulinarnych,
- opracowywanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów,
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- przechowywanie środków spożywczych,
- zapewnienie jakości zdrowotnej żywności.
Dobry kucharz nie ma problemu ze znalezieniem pracy. Z każdym rokiem przybywa nowych restauracji, barów, kawiarenek, które stają się coraz popularniejszym miejscem spotkań towarzyskich. Goście tych lokali najbardziej cenią sobie atrakcyjne, profesjonalnie przygotowane potrawy – efekt pomysłowości i kulinarnego kunsztu kucharza.


Absolwent technikum kształcącego w zawodzie kucharz może podejmować pracę w:
- restauracjach,
- hotelowych zakładach gastronomicznych,
- domach wczasowych i pensjonatach,
- szpitalach i sanatoriach,
- stołówkach szkolnych i przedszkolnych,
- stołówkach pracowniczych,
- firmach cateringowych,
- przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
- może prowadzić działalność gospodarczą.