Czas kształcenia – 4 lata.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych zdobywają wiedzę w zakresie:
- przedmiotów ogólnokształcących: (język polski, język angielski, II język obcy do wyboru niemiecki, francuski lub rosyjski, historia, wiedza o społeczeństwie, wiedza o kulturze, matematyka, fizyka, chemia, biologia, geografia, podstawy przedsiębiorczości, technologia informacyjna, wychowanie fizyczne, przysposobienie obronne, religia lub etyka),
- przedmiotów zawodowych: ekonomika i organizacja gastronomii, rachunkowość i finanse w gastronomii, marketing, zasady żywienia, technologia gastronomiczna, obsługa konsumenta, technika pracy biurowej, podstawy psychologii, język obcy zawodowy – do wyboru
- praktyk zawodowych : (4 tygodnie w II i III klasie, w renomowanych hotelach i restauracjach z możliwością wyjazdów zagranicznych).

- Absolwent podczas kształcenia nabywa wiedzę i umiejętności w zakresie stosowania podstawowych zasad gospodarki rynkowej, prowadzenia działalności gospodarczej, korzystania z przepisów dotyczących spółek prawa handlowego, stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej oraz zasad marketingu w działalności gastronomicznej. Ponadto abiturienci uczą się profesjonalnej obsługi oraz organizacji imprez, balów, wesel, przyjęć okolicznościowych, cateringów, żywienia zbiorowego. Uczniowie nabywają umiejętności posługiwania się i korzystania z profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych, kalkulacji kosztów organizacji i obsługi imprez oraz rozliczania usług gastronomicznych., organizowania i nadzorowania zaplecza gastronomicznego, prawidłowej obsługi konsumenta. Oprócz tego absolwent uczy się sporządzać podstawowe potrawy i napoje z różnych grup produktów oraz ich zastosowania na współczesnym rynku usług gastronomicznych, korzystania z zasad prawidłowego i nowoczesnego żywienia, układania menu, organizacji pracy biurowej, obsługi profesjonalnego sprzętu biurowego. Priorytetem jest nauka języków obcych.




Absolwent technikum kształcącego w zawodzie kucharz może podejmować pracę w:
- restauracjach,
- hotelowych restauracjach,
- domach wczasowych i pensjonatach,,
- w nowoczesnych stołówkach pracowniczych np.: w biurowcach, bankach itp.,
- firmach cateringowych,
- przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
- może prowadzić działalność gospodarczą.
