Umiejętności zdobyte podczas 3 letniej nauki:
- rozbiór i wykrawanie mięsa, klasyfikacja mięsa
- produkcja kiełbasy, wędzonki, konserwy i wędlin podrobowych
- obsługa maszyn stosowanych w przetwórstwie mięsnym
Absolwent szkoły kształcący się w zawodzie wędliniarz przygotowany będzie do wykonywania różnorodnych zadań zawodowych:
- dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa
- magazynowania i przygotowania mięsa do dystrybucji
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych
- magazynowania i przygotowania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Absolwent szkoły może być zatrudniony w zakładach mięsnych, zakładach garmażeryjnych, w sklepach z działem wędliniarskim.
Szkołą kieruje ucznia na praktyczną naukę zawodu do zakładów produkcyjnych przetwórstwa mięsnego np. Zakłady mięsne HAM. Firma zapewnia zatrudnienie po ukończeniu szkoły.